čtvrtek 27. října 2011

Nový Zéland - Jižní ostrov - začátek cesty

Dlouho jsem se neozvala, protože nebylo moc času a hlavně nebyl internet, hybná to síla lidstva. Teď už internet máme, takže se pokusím v rychlosti shrnout cestu po Jižním ostrově, ačkoli jsme toho zase tolik neviděly a moc dlouho nikde nebyly a v podstatě se ani nestalo nic extra.

Z Christchurch jsme odjely po dvou dnech do Kaikoury, kde jsme si to zamilovaly hned po výlezu z autobusu. Já byla nadšená už po cestě, protože nejdřív byly všude hory, jezdilo se nahoru a dolu z kopečka do kopečka a pak se objevilo moře a útesy.. no paráda. Počasí nám tam ale moc nepřálo, většinu času byla zima a pršelo, i když asi 2 slunečné dny jsme tam měly. Kaikoura je naprosto boží město, není to žádné centrum, ale atmosféra je tam suprová. To se nedá moc popsat, to musíte zažít. Z jedné strany vidíte zasněžené vrcholky hor a z druhé strany je moře.
Ubytovaly jsme se v hostelu Albatross Backpackers Inn (původně jsme chtěly do Dolphine Lodge, ale měly tam plno). A myslím, že bydlení v Albatrossu byla ta nejlepší volba. Katie a Ben, majitelé hostelu jsou hrozně příjemní a je to tam takové domácké, máte k dispozici zdarma kafe, čaj a horkou čokoládu, spoustu čerstvých bylinek, co rostou na zahrádce před hostelem a prostě se tam cítíte jako doma. Není divu, že jsme tam oproti původnímu plánu zůstaly o dost dýl.
Když se nám udělalo pěkně, šly jsme se podívat na kolonii tuleňů a následně jsme se vydrápaly do kopce na Peninsula walk. Procházka to byla krásná, fotila jsem pobřeží z různých úhlů a myslím, že pokud budu po návratu dělat nějaké promítání, tak u toho asi všichni usnou :D Maruška si vždycky vybrala nějakou pěknou lavičku a tam si sedla a čekala, až to nafotim. Procházka trvá asi 3 hodiny a obejde se tím celé pobřeží.

V Kaikouře také stojí za zmínku hospůdka s názvem Strawberry Tree. Takže pokud někdo z vás navštíví Kaikouru, tak na pivo zajděte tam. Pivo samo o sobě ale neni levná záležitost, bohužel.
Několik dnů pršelo, takže jsme toho moc nedělaly, kromě toho, že jsem se snažila upéct chocolate cake a vylezlo z toho něco na způsob brownies.. ono je to těžké, péct v nedomácím prostředí a improvizovat se surovinama.. nicméně to bylo k jídlu, takže nejsem zase tak marná :)
Poslední den pobytu jsme se vydaly na baby seals, chystaly jsme se tam celý týden, jenže nebyl nikdo, kdo by nás tam odvezl, protože to bylo dost daleko od Kaikoury na to, abychom tam šly pěšky. Takže nakonec se Dave obětoval a odvezl nás tam. Asi 15 malých šmudlátek si hrálo v jezírku u vodopádu !! Naprosto k sežrání, nedalo se moc fotit, protože světlo nebylo nic moc a oni jsou děsně rychlí, takže jsem natočila asi 2 videa, jak se tam pošťuchujou. Když už jsme konečně podnikly výpravu na baby seals, nezbylo nám nic jiného, než odjet. Nechtělo se nám, ale za deště jsme opustily Kaikouru a odjely do Blenheimu.
Tam jsme přijely až někdy v devět večer a ubytovaly se a zjistily jsme, že jsme na pokoji se slečnou, co je z Prahy a jmenuje se Markéta :D Nejdřív z nás asi nebyla moc nadšená (což se jí nedivíme), ale pak byla děsně fajn. V Blenheimu jsme byly dvě noci (a ta druhá noc se nám jevila jako chyba největší, protože už ten jeden den stačil na to, aby na nás z toho města padla deprese). Blenheim je "pracovní" město, kde seženete práci na vinicích celkem snadno, ale jinak tam nic neni, to město se nám vůbec nelíbilo a byly jsme rády, že jsme si koupily lístek do Nelsonu, jen jsme litovaly, že nejedem o den dřív. Abychom ale měly čisté svědomí, zašly jsme se zeptat do jedné pracovní agentury, jestli pro nás nemají nějakou práci. Vzhledem k tomu, že sezona ještě úplně nezačala a že nemáme vlastní odvoz, nám slečna jen smutně oznámila, že bohužel pro nás nic nemá. Něco takového jsme asi potřebovaly slyšet, abychom mohly s čistým svědomím odjet do Nelsonu :D
Nelson a Blenheim jsou nebe a dudy. V Nelsonu sice zase neni tolik práce jako v Blenheimu, ale je to rozhodně krásné město. Ubytovaly jsme se v Paradiso Backapackers, kde byla halda Němců a taky bazén. Zůstaly jsme tam dvě noci a pak si koupily lístek do Pictonu, lístek na trajekt do Wellingtonu a ubytko ve Wellingtonu na jednu noc a lístek do Napieru.
Nelson se nám hrozně líbil, akorát byl zrovna odliv, takže jsme se k moři trošku nedostaly :D a jako na potvoru opět druhý den našeho pobytu pršelo.. :( to je snad všude..
V Pictonu jsme viděly jen přístav, protože jsme tam jen přestupovaly na trajekt. Cesta trajektem byla celkem ok, ani to moc nehoupalo a kus jsme prospaly. Ve Wellingtonu jsme se ubytovaly v Downtown Backpackers a nebylo to špatné ubytko, měly jsme i vlastní koupelnu a záchod. A o tom, co jsme dělaly večer napíšu zase až další článek :)))

Žádné komentáře:

Okomentovat