sobota 8. října 2011

Glastonbury aneb "prodám dům s ruinami v zahradě"

Tak se opet hlasim, stale jsem bez notebooku, takze opet to tu datluju na ipodu jednim prstem. Dlouho jsem se neozvala, protoze wifi pripojeni je tu fakt desny a taky proto, ze jsem stejne nemela cas. 

V utery odpoledne jsme z Portsmouth odjely vlakem do Bathu. Cesta utekla prijemne, protoze vlaky tu jsou sakra pohodlne - no aby ne, za ty prachy. Pocasi se oproti vikendu o dost zhorsilo, misto slunicka nam v Portsmouth od more val poradny vichr a v Bathu to bylo dost podobne, ale neprselo a misty to slunicko prece jen nakonec vylezlo. Chvili jsme v Bathu hledaly hostel a nakonec jsme ho diky mym uzasnym stoparskym schopnostem nasly. Hned pod hostelem je paradni hospoda:D Nevyhoda je, ze bydlime uplne primo nad ni, takze slysime duneni zespoda. Ale zas mame vyhled na kostel a snidani zdarma.


V utery jsme si pak jeste trochu prosly Bath, stavily se v Jane Austen Centre, kde jsme si chtely koupit uplne vsechno a ve stredu jsme si naplanovaly vylet do Glastonbury. Nebylo mozny Marusku vykopat z postele driv, takze vlakem do Bridgewateru jsme dorazily az nekdy odpoledne. Tam jsme se prodraly navzdory vsem silenym ukazatelum az do centra, kde nebyla jedina znamka toho, ze by bylo Glastonbury a opatstvi nekde pobliz. Sehnaly jsme si pracne bus a ve zbylem case jsme shledaly, ze je Bridgewater hnusne mesto a maji tam muzeum Roberta Blakea, ktereho skoro nikdo nezna:D Busem do Glastonbury jsme se kodrcaly cca hodinu, protoze to jelo pres vsechny mistni prdelky, ktere jakoby lakaly k vrazdam vysetrovanym sefinspektorem Barnabym. V Glastonbury nas bus vyhodil primo pred opatstvim, tak jsme tam hned zalezly, uhraly vstup na studenty a dobre jsme udelaly, protoze za chvili zacalo prset. Byla to jen mala sprska - nastesti. Hned jsme se prifarily k mistnimu pruvodci, co byl shodou okolnosti mnich se smyslem pro humor. Vesele nam povypravel o historii opatstvi a pak nas nechal poflakovat se okolo. 


Zbytky opatstvi jsou okouzlujici a poletujici vrany tomu dodavaji patricnou atmosferu. Udelala jsem zase asi milion fotek. Vsechno jsme si radne prohledly, daly svacu (oblibene tousty a philadelphii) a sly se prekonat pri vyslapu na mistni vezicku na kopecku. Mnich nam poradil kudy mame jit a jak dlouho to nahoru trva a vyrazily jsme. Vzaly jsme to pres mesto a fakt jsme nestacily valit oci. Vsude sama alternativni medicina, joga, obchody s carodejnickymi potrebami atd. Cestou na kopecek jsme prochazely kolem buddhistickeho centra. Takova koncentrace vsech moznych nabozenstvi se jen tak nevidi. 

Cesta byla prekvapive do kopce a Maruska prohlasila, ze za 15 minut jsme tam. Mnich nam tvrdil, ze cesta trva tak 40 minut:D jenze Maruska netusila, ze po 15ti minutach chuze lesikem se teprve vyloupnul samotny kopecek, na kterem nebyl jediny velky strom, zato spousta ovci a nahore vez. Co vam budu povidat, funely jsme obe a tech 40 min to fakt trvalo. Zastavovala jsem casto, pod zaminkou pekne fotograficke kompozice a Maruska to uvitala. Takze mame opet spoustu fotek:D Nahore to foukalo jak na Vetrne hurce, skoro mi to odfouklo Ingmara, ale stalo to za to. Cesta dolu byla rychlejsi, jen nam cestu zatarasily kravy. O tech Maruska taktne prohlasila: ty kravy mozna nejsou kravy, nemaji zadny vemena.. Coz ve me vzbudilo pocit naprosteho bezpeci a pridala jsem radsi do kroku:D


 Z Glastonbury jsme se nechaly odvezt busem do Tauntonu v domneni, ze to bude rychlejsi, ale nebylo a bus vypadal tak, ze se kazdou chvili rozpadne. Tam jsme hned sedly na vlak a hladove a vymrzle jsme prijely do Bathu, kde na nas uz cekala Marie, ktera za nami prijela z Londyna. Hospoda me ale nudila a navic uz nevarili, take jsem sla brzo spat. A zbytek zas zitra, uz me z toho datlovani boli palec. Dobrou a opet pardon za preklepy.

Žádné komentáře:

Okomentovat