neděle 20. května 2018

5 důvodů, proč další prodloužený víkend strávit v Lublani


Pro moje pravidlené čtenáře nebude žádné překvapení, že tenhle článek věnuju Lublani. V tomhle prima městě jsem strávila před třemi lety 7 krásných týdnů a myslím, že si zaslouží větší pozornost, protože má rozhodně co nabídnout. Pokud jste, jako většina Čechů, trávili rodinnou dovolenou v Chorvatsku, pravděpodobně jste sousednímu Slovinsku nevěnovali víc pozornosti, než zemi, přes kterou se projíždí. Lublaň, která leží v srdci téhle pěkné země, je dokonalá destinace na prodloužený víkend a tady máte 5 důvodů proč: 


1 – Dostupné ubytování v centru


Kromě klasických hotelů a hostelů můžete využít velkou nabídku ubytování přes airbnb za rozumnou cenu. A pokud chcete ubytování s příběhem, můžete se ubytovat v hostelu Celica – původně věznice, dneska tak trochu art hostel v Metelkova. Metelkova je autonomní oblast v centru Lublaně, kterou byste tak jako tak neměli při návštěvě vynechat - je to taková trochu kontroverzní oblast, kde najdete různé umělce, lidi žijící alternativním způsobem života a squatery na jednom místě. Konají se tam také koncerty a další akce.

2 – Dobrá orientace i bez mapy


Lublaň má malé historické centrum, ve kterém nezabloudíte i kdybyste se snažili. Hlavním centrem je náměstí Prešernov trg, orientace v ulicích je značně intuitivní a silueta hradu vás nenechá na pochybách, kterým směrem se zrovna ubíráte. A kdyby bylo úplně nejhůř, klidně se zeptejte místních – většina umí dobře anglicky a rádi vám poradí. 

3 – Palačinky v Café Romeo


Na první pohled byste asi tenhle podnik minuli, ale rozhodně se vyplatí se tam zastavit. Sladké palačinky na tisíc způsobů zaženou nepřízeň počasí i špatnou náladu. Říkáte, že nejste na sladké? Nevadí, protože v Café Romeo vám připraví i slanou variantu a v jídelním lístku najdete i jiná jídla, než jen palačinky. Je tam trochu narváno, ale není se čemu divit. Chodila jsem tam při každé možné příležitosti a ani jednou mě palačinky nezklamaly :)

4 – Tak trochu „pařížská“ atmosféra


Řeka Ljubljanica se tak pěkně vine centrem města, že je radost si na břehu chvilku posedět. Místní to moc dobře vědí a tak se podle toho náležitě zařídili – většina podniků má posezení venku, a to i v zimních měsících. Rádi vám půjčí deku a zapnou venkovní ohřívač vzduchu, takže si můžete v klidu vychutnat svoji denní dávku kofeinu nebo lahev vína a k tomu si užívat pohled na řeku, nasávat (nejen) atmosféru a relaxovat. A to nemluvím o trzích a malých obchůdcích, kde můžete najít věci od místních designérů až po zaprášené sběratelské kousky.

5 – Poloha jako stvořená k výletům po okolí

Lublaň má perfektní polohu pro krátké jednodenní výlety, takže pokud usoudíte, že potřebujete nějak vyběhat ty kalorie z palačinek od Romea, můžete si naplánovat výlet třeba k jezeru Bled, kam se pohodlně dostanete místním autobusem. Pro návštěvu krápníkové jeskyně Postojnska jama je lepší sehnat auto (a pokud ho budete mít a budete tam v sezóně, můžete navštívit ještě i Škocjanske jame) a pokud chcete zažít trochu té přímořské atmosféry s nádechem Itálie, zajeďte si do města Piran na jihu Slovinska, kde vám udělají výborné jídlo z čerstvě ulovených ryb.

PS: A pokud to nevíte, tak tam maji rádi kočky ;) 

Pokud si chcete přečíst o mém pobytu v Lublani něco víc, tak můžete tady:
Slovinsko 2015 (a ano, vykradla jsem vlastní fotky z původního článku, byla jsem líná hledat jiné :D)

Žádné komentáře:

Okomentovat